Işık Projesi,Karşıyaka Rotary Kulübü’nün 1995-2005 yılları arasında MEB ile işbirliği içinde yetişkinlere yönelik uygulanan okuma-yazma kurslarında çoğu kadın olan yüz binden fazla yetişkine okuma-yazma becerisi kazandırdığı bir projedir.
Bu süre zarfında MEB’nın iki binden fazla öğretmeni bu projede benimsenen KOYE formasyonu almıştır.
Uluslar arası Rotary Vakfı ,bölgemizde başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan bu programı vakıf fonlarından desteklemiştir.
90 lı yılların başında Türkiye’nin güneydoğusunda PKK terör estiriyordu. Orada yaşayan halkın can güvenliği kalmamış,bölücü terör örgütü birçok okulu yakıp yıkıyor ve öğretmenleri öldürüyordu. Vatandaşlar ülkenin batısındaki büyük illere göç ediyorlardı. İzmir de bu bölgeden akın akın göç alıyordu. Bir rotary toplantısı çıkışı kaldırımın üstünde kulüp üyelerimizden Esat Kardiçalı ve İbrahim İzmit’in bu yeni hemşehrilerimiz için bir sosyal sorumluluk projesi yapmalıyız sohbetinden doğan bu proje ilerleyen günlerde ülkemize adı gibi ışık saçmış,göçle gelen ve çoğu okumaz-yazmaz olan binlerce vatandaşımızı okur-yazar yapmıştır.
Amaç okuma yazma becerisi kazanan bu hemşehrilerimizin çevreye çok daha kolay uyum sağlamalarına ve iş bulmalarına yardımcı olmaktır.
MEB ile kulübümüz (Karşıyaka Rotary Kulübü) arasında protokol imzalandı ve hızla çalışmalara başlandı.
İlk kursumuz İzmir Narlıdere II.İnönü İlkokulu’nda 12 mart 1996 tarihinde gerçekleşti.Kurslar yetişkinlere yönelik ve kursiyerlerin çoğunun kadın olması nedeniyle kadınların çocuklarıyla katılmalarına izin veriyorduk.
İlk yılın sonunda 248 yetişkin MEB’nın örgün eğitim metoduyla okuma yazma öğrendiler.Bu sevindirici bir olaydı ama bu kurslarda okuma yazma öğrenen öğrenci oranı %25 de kalmıştı bu oranı nasıl %90 çıkartabilirdik. Fakat sonradan bunu da başardık. Kursları finanse edebilmek için kulübümüz şehrimizin tarihi mekanlarında konserler, sanat etkinlikleri düzenledi. Kulübümüzün bu okuma-yazma seferberliğine diğer rotary kulüpleri, sivil toplum kuruluşları da katılmaya başladılar.Kurs sayısının artması kulübümüzü Uluslararası Rotary Vakfı’ndan destek aramaya yöneltti.Vakıf’dan Eşleştirilmiş Bağış alabilmek için müracaatta bulunduk.
Bu müracaatımız çok faydalı oldu, projemizde önemli gelişmelere yol açtı. Bu başvuru ile UR’nin 1985den beri okumaz-yazmazlar için benimsediği özel bir yöntemin varlığından haberimiz oldu.
Bu metodu tanımak ve öğrenmek için üyelerimiz Esat Kardiçalı,Aşkın Yılmaz ve eşleri Bangkok’da düzenlenen 2 haftalık bir seminere katıldılar.
Böylece Rotary’nin yeryüzünde okur yazar oranını hızla arttırmak için geliştirdiği orijinal adıyla “Concentrated Language Encounter” Türkçe adıyla “Kolaylaştırılmış Okuma Yazma Eğitimi” KOYE ülkemize gelmiş oldu.
Bu metod sayesinde yetişkinler inanılmaz bir hızla okuma yazma öğrenmişlerdir.
Bu metod aynı zamanda 2.dil eğitimi için ve bazı özel ihtiyaç birimlerine yönelik olarak da kullanılabilmektedir.
Metodun çok kısa olarak temeli görerek, duyarak, dokunarak ,tadarak deneyerek, yaparak öğrenmeye dayanıyor.Hitap edilecek olan kitleye faydalı olacak bir konu ile ilgili alfabenin hemen tüm seslerini içeren bir metin hazırlayıp onu uygulayarak öğretmeye çalışılıyor.
Örneğin kursiyerler kadın ise “Meyve Salatası Nasıl Yapılır”, balıkçı köyündeyseniz ”Balık ağı Nasıl Örülür” gibi metinler hazırlanabilir.
Bu metod ile çoğu kadın yüz binlerce vatandaşımız, askerimiz, mahkum okuma yazma öğrenerek karanlıktan kurtuldu.