Eğitim ve terapi çalışmalarının bir bölümünü açık alana/ yapılandırılmış doğaya transfer ederek dünyada filizlenmekte olan ekolojik bir yaklaşımı ülkemizde uygulamak üzere geliştirilmiş bir projedir. Faydaları açısından değerlendirildiğinde başka herhangi bir terapi modeliyle elde edilemeyecek kazanımları olan bir yaklaşımdır.
Bileşenleri ve uygulama yöntemleri açısından terapi bahçesine uygun olarak tasarlanmış duyu bahçesi, at destekli terapi ünitesi, yalın ayak yürüme parkurundan oluşur.
Terapi Bahçesi, bölgede yaşayan ve en az bir engeli olan bireyler, hasta ya da yorgun düşmüşler, fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak terapi desteğine ihtiyaç duyanlar ile beş duyudan bir ya da daha fazlasını kaybetmiş bireyler için dizayn edilmiştir. Ancak tipik gelişim gösteren çocuk ve yetişkinler de yararlanabilirler.
Bahçe engelli ya da terapi ihtiyacı olanlar açısından rehabilitasyon ve terapinin önemli bir aracı iken tipik gelişim gösterenler açısından hoş vakit geçirmek, kaygı ve stresi azaltmanın bir aracı olarak kullanılabilir.
Bahçe dizayn özellikleri açısından görme, işitme, koku, tat alma, dokunma duyularını teşvik eder. Denge, ince ve kaba motor beceriler, oyun becerileri ve öğrenme becerilerini geliştirir ve duyusal entegrasyon faaliyetleri için düzenleme sunar.
Terapi bahçesi bu etkiyi özelleştirilmiş dizayn elemanları, ekipman, iyi yetiştirilmiş meslek elemanları ve bilimsel dayanaklı uygulamaların bir arada sunumuyla gösterir.